Sezon na grypę oficjalnie otwarty, więc warto zacząć wzmacniać odporność organizmu.
A jest ona uwarunkowana przez różne czynniki. Jednym z najważniejszych jest dobrze skomponowana dieta.
Wiele produktów spożywczych stanowi cenne źródło związków biologicznie czynnych, które mogą stymulować nasz układ odpornościowy.
Co to za związki i jaka jest ich rola?
Substancje bioaktywne są to związki naturalnie zawarte w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wykazują one korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród nich można wyróżnić takie, które szczególnie dobrze działają na układ immunologiczny. Ich rola polega na produkcji przeciwciał, a w efekcie na zwiększaniu odporności. Dodatkowo poprawiają one działanie makrofagów, czyli komórek niszczących drobnoustroje, które próbują dokonać inwazji w naszym organizmie. Sprawdź w jakie produkty warto wzbogacić swój codzienny jadłospis, aby dostarczyć organizmowi tych cennych składników.
Skład flory bakteryjnej – podstawa naszej odporności
Jelita to najważniejsze miejsce w ludzkim organizmie odpowiedzialne za naszą odporność. Jeżeli naprawdę chcemy o nią zadbać, to powinniśmy zacząć ,,budować’’ u podstaw. Aby ,,fundamenty’’ naszej odporności były stabilne, kluczowe jest zapewnienie odpowiedniego składu flory bakteryjnej jelit. Jeżeli chcemy, żeby rozwijały się w niej dobre dla nas bakterie, to musimy je odpowiednio odżywiać. Wtedy układ immunologiczny podziękuje nam lepszym zdrowiem😉 Czym zatem odżywiają się dobre bakterie jelitowe? Prebiotykami, czyli niestrawionymi węglowodanami złożonymi. Gdzie je znajdziemy? Ich cenne źródło stanowią produkty roślinne jak cebula, czosnek, karczochy, topinambur, pomidory, cykoria, a także nasiona i otręby. Jak najszybciej włącz do swoich posiłków chociaż niektóre z nich, aby stworzyć ,,armię’’ do walki z potencjalnymi patogenami
Olej ,,napędowy’’
Tak jak samochód potrzebuje odpowiedniego oleju, żeby silnik dobrze pracował, tak samo nasz organizm, aby układ immunologiczny sprawnie działał. Nie zapomnijmy, więc o dostarczaniu oleju w postaci zdrowych tłuszczy, a dokładnie kwasów omega-3, do których zaliczamy kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy te odpowiadają za wiele funkcji i właściwości naszego organizmu jak praca serca, układu nerwowego, funkcja wzroku czy też stan skóry. Dodatkowo wiele ostatnich badań podkreśla ich wpływ na pracę układu immunologicznego, a tym samym udowadnia, jak duże mają one znaczenie w kontekście ochrony przed rozwojem różnych infekcji. Warto zadbać, aby nasza dieta była bogata w produkty zawierające te cenne kwasy. Już dziś uzupełnij swój codzienny jadłospis w ryby takie jak łosoś, pstrąg, makrela, śledzie czy sardynki. Nie zapomnij o włączeniu do swojej diety produktów bogatych w kwas ALA. Duże jego ilości znajdziesz w olejach niefiltrowanych, z pierwszego tłoczenia jak lniany i rzepakowy, a także w orzechach włoskich i w wytłoczonym z nich oleju. Dietę możesz wzbogacać w kwasy omega-3 poprzez włączenie do menu soi oraz dodawanie do potraw świeżo zmielonego siemienia lnianego i nasion chia. Pamiętaj jednak, że wraz z dietą nawet najlepiej zbilansowaną trudno jest dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią dawkę kwasów omega -3. Rozważ więc odpowiednią suplementację, aby jak najlepiej zadbać o swoje zdrowie.
Przeciwutleniacze – tajna broń roślin
Wśród wszystkich związków biologicznie czynnych znaczącą rolę odgrywają przeciwutleniacze. Największa grupa licząca ponad 8000 związków to polifenole, a spośród nich najbardziej aktywne są flawonoidy. Dotychczas wiele badań wykazało ich właściwości przeciwzapalne. Szczególnie dobre działanie zaobserwowano w przypadku soku z buraków ćwikłowych, a także z aronii. Do jadłospisu warto włączyć też winogrona, bo zawierają bardzo dużą ilość resweratrolu (jeden z flawonoidów). To właśnie temu składnikowi winogrona zawdzięczają zdolność do modulowania układu immunologicznego. Nie są to jedyne źródła flawonoidów. Związki te w dużych ilościach możemy znaleźć w warzywach cebulowych, kapustnych, czerwonej papryce, pomidorach, a także w owocach takich jak truskawki, maliny, czarna i czerwona porzeczka, czy też czarny bez. Jednak szczególnie dużą zawartością charakteryzują się produkty takie jak zielona herbata, kakao, winogrona, a także wino czerwone. Jednakże z tym ostatnim nie przesadzajmy 😉
Fitoncydy – naturalne antybiotyki
Związki te wydzielane są przez różne rośliny i posiadają wiele właściwości dzięki, którym wpływają na naszą odporność i działają jak naturalne antybiotyki. Otóż wykazują działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, pierwotniakobójcze, a także hamują rozwój wirusów. Idealna ,,broń’’ na zbliżający się sezon o podwyższonym ryzyku infekcji. Duże ich ilości możemy dostarczyć naszemu organizmowi poprzez dodatek do potraw czosnku i cebuli. Znajdziemy je także w papryce, pomidorach, a nawet w ziołach takich jak kolendra, macierzanka, piołun, tymianek oraz szałwia.
Jak widzisz, naturalna i nieprzetworzona żywność stanowi bogate źródło substancji biologicznie czynnych, które mogą nam pomóc utrzymać odporność na odpowiednim poziomie. Pamiętaj, aby uzupełnić swój jadłospis w warzywa, owoce, orzechy, nasiona, ryby i oleje roślinne, które są bogate w te substancje. A także rozważ odpowiednią suplementację, zwłaszcza w okresie kiedy jest mniejsza dostępność świeżych warzyw i owoców, aby podaż omawianych związków była zapewniona w wystarczającej ilości.
Życzymy dużo zdrowia 😉
Jeśli chcesz upewnić się, że wraz ze swoją dietą dostarczasz sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, zapraszamy na indywidualną konsultację z dietetykiem: https://poradniadietopraktyka.pl/indywidualna-konsultacja-diagnostyczna/