Zastanawiasz się, jak zrobić chleb bez glutenu? W takim razie to jest przepis dla Ciebie 🙂
Składniki:
- kasza gryczana niepalona 500 g
- sól himalajska/sól morska 2 łyżeczki
- woda– przegotowana lub przefiltrowana
Sposób przygotowania:
Kaszę opłucz na sicie, wsyp do miski i zalej wodą tylko do przykrycia kaszy. Odstaw na noc (na 10-12 godzin). Następnego dnia rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodą. Odstaw na cały dzień. Wieczorem zmiksuj kaszę nie odlewając wody, dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w zimnym piekarniku na całą noc. Kolejnego dnia nie wyjmując formy z masą nagrzej piekarnik do 200 stopni i piec chleb przez 50-55 minut.
Cały chleb: Waga (1712 g), Białko (63,0 g), Tłuszcz (15,5 g),Węglowodany ( 346,5 g), Błonnik (29,5 g), Energia (1680 kcal)
Dla 100g: Waga (100 g), Białko (3,7 g), Tłuszcz (0,9 g), Węglowodany (20,2 g), Błonnik (1,7 g) Energia (98 kcal)