Już niedługo pożegnamy słoneczne lato, a przywitamy jesienne dni. Okres ten bywa ciepły, jednak szybko nastają chłodne i deszczowe tygodnie. Wraz z ich przyjściem często obserwujemy spadki naszej odporności i rozwój różnych infekcji. Warto już dzisiaj zatroszczyć się o nasz organizm i wspomóc go w walce z potencjalnymi wirusami. Jednym z czynników, który odgrywa bardzo ważną rolę w budowaniu naszej odporności jest dobrze zbilansowana dieta. Niektóre produkty spożywcze i zawarte w nich związki wzmacniają nasz system immunologiczny i mogą być naszym najlepszym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami podczas tegorocznej jesieni 😉
Warzywa i owoce – podstawowe źródło odporności
Kto z nas nie słyszał o tym, że witamina C poprawia naszą odporność? 😉 A kto się zastanawiał jak ona działa? Otóż witamina C uczestniczy w produkcji limfocytów, czyli takich ciałek krwi, które niszczą inne zainfekowane komórki. Od ich ilości i działania zależy jak szybko nasz organizm upora się z infekcją. Gdzie znajdziemy tę cenną witaminę? Jej najlepszym źródłem są świeże warzywa i owoce. Wśród najbardziej bogatych w tą witaminę można wymienić owoce dzikiej róży, porzeczki czarne, czerwone i żółte, kiwi, truskawki, pomarańcze, nać pietruszki, paprykę czy kapustę. Witamina C jednak szybko ulega zniszczeniu pod wpływem długiego przechowywania i obróbki termicznej, więc wybierajmy tylko świeże, nieprzetworzone produkty.
Działanie ochronne
Powszechnie znany jest wpływ witaminy C na naszą odporność, ale często zapominamy jak istotne są inne związki jak beta-karoten, witamina A czy E.
Zarówno beta-karoten (prowitamina A) jak i wit. A wykazują działanie protekcyjne na nasz układ immunologiczny i chronią go przed wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Poza tym wit. A pełni istotną funkcję w dojrzewaniu i różnicowaniu komórek układu immunologicznego, a więc tak naprawdę warunkuje to, że mamy odporność. Duże ilości witaminy A znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego jak masło, jaja, tłusty ser twarogowy, podroby, a także ryby szczególnie takie jak śledzie, sardynki i tuńczyk. Badania jednak wykazują, że jeszcze lepsze działanie ochronne posiada beta-karoten. Częściej więc wybieraj warzywa i owoce, które są jego cennym źródłem. Już dzisiaj zacznij włączać do swojego jadłospisu marchew, paprykę, pomidory, dynię, brokuły, szpinak, szczaw, jarmuż, morele, melony, brzoskwinie, pomarańcze czy wiśnie.
Pobudź swoją odporność
Nie zapomnij o dostarczeniu swojemu organizmowi witaminy E, która może mieć zbawienne znaczenie w sezonie jesiennym. Jaką rolę ma ta witamina? Pobudza układ odpornościowy do działania, a dodatkowo neutralizuje wolne rodniki powstające w procesie zapalnym. Jeśli chcesz aktywować swój układ immunologiczny, to już dziś zaprzyjaźnij się z zielonymi warzywami liściastymi jak kapusta, jarmuż, szpinak. Hoduj własne kiełki, dodawaj je do surówek, posypuj nasionami słonecznika, a majonez zastąp olejami roślinnymi, takimi jak: rzepakowy, lniany, słonecznikowy, sojowy czy z zarodków pszenicy.
Słoneczna witamina – dlaczego jest taka ważna i gdzie jej szukać
Nie mniej istotne znaczenie dla naszej odporności ma również witamina D3. Udowodniono, że wzmacnia ona układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko infekcji a nawet chorób na tle autoimmunologicznym. Pewne jej ilości możemy znaleźć w olejach rybich oraz produktach takich jak śledź, łosoś, makrela, dorsz, jaja, wątroba wieprzowa. Jednak ta ilość jest niewystarczająca, żeby organizm prawidłowo funkcjonował. Najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej podaży tej witaminy jest korzystanie z promieni słonecznych. Wystarczy ok. 15-20 minut dziennej ekspozycji na słońce, aby w naszej skórze zaszła synteza tej witaminy. Należy pamiętać, aby odkryć co najmniej 20 % powierzchni ciała nieposmarowanej kremem z filtrem UV. Niestety, w naszej szerokości geograficznej taka synteza witaminy D3 jest możliwa jedynie od kwietnia do września, a zgromadzone zapasy wystarczają na 2 miesiące. Przez kolejny okres roku konieczna jest suplementacja, aby uniknąć niedoborów i w efekcie nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych.
Jak widzisz witaminy A,C, E i D są niezbędne, aby przygotować organizm na spotkanie z jesienną słotą. Jeśli jednak zależy nam, aby nasza odporność była na jak najlepszym poziomie, to musimy dostarczyć naszemu organizmowi nie tylko witaminy, ale również niezbędne w diecie minerały. A o nich kilka słów już w najbliższym artykule. 😊