Nie wiesz, co zrobić z bakłażana i cukinii? Ratatuj będzie strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cukinia
- 2 bakłażany
- 4 pomidory
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- zioła (tymianek, rozmaryn, estragon, zioła prowansalskie)
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy w kostkę, a opcjonalnie można sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry. Cebulę, paprykę, kroimy w kostkę. Bakłażany i cukinię kroimy w krążki. Bakłażana przed dodaniem go na patelnię, posypujemy solą, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. Na odrobinie oliwy przesmażamy rozgnieciony czosnek, dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy ok. 1 min. Dodajemy pomidory, dusimy około 5 min. na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i odparują. Do pomidorów dodajemy pozostałe warzywa. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Dusimy aż warzywa będą miękkie.
Można podawać z cieciorką, soczewicą lub z piersią z indyka.
Smacznego!